Tuesday, June 3, 2008

5 CARA MEMILIH SAHABAT

Assalamualaikum w.b.t..
Semoga sahabat2 sentiasa sihat dibawah rahmatNya.Dah lama xupdate blog ni.Bkn xdak masa..tp buat2 xdak masa.Banyak sebenarnya yang kita blh kongsi sama2,cuma atas kerajinan & rasa tanggungjawab untuk terus mengupdate blog ni.Masih ada sebulan cuti..nasihat untuk diri ini&sahabat2 yg lain,smg dapat memanfaatkan cuti ni sebaik mungkin.xkisah la nak study ka(bg yg rajin & pulun la),nk melancong ka,nak buang masa ka atau bersama family.Ok,kepada senior2 yg dh dpt kerja mabruk alaik.

NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan Al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya :

Pertama: Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan...
Kedua: Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).

Ketiga: Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.
Keempat: Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.
Kelima: Sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.

Sumber:Raudhah.com

No comments: